Japońska whisky – podstawy historii
Japońska whisky ma zaledwie 100 lat, mimo to w tak krótkim czasie zdążyła zdobyć uznanie wśród koneserów tego trunku. Ciekawa historia jej powstania oraz niespotykane aromaty, cenione są na całym świecie. To wszystko dzięki dwóm osobom o niesamowitych zdolnościach oraz ich kłótni. Pierwszy z nich Shinjiro Tori, dzięki któremu było możliwe sfinansowanie destylarni oraz Masataka Taketsuru, który całą swoją wiedzę zdobytą w Szkocji – ojczyźnie whisky, przełożył na działanie destylarni. Niestety, a być może i „stety” po pewnym czasie, ojcowie japońskiej whisky nie potrafili dogadać się co do aromatów trunku. Tori marzył o napoju, który będzie delikatny oraz kwiatowy. Taketsuru, był zwolennikiem ciężkich i torfowych smaków. Tak właśnie, wykształciły się dwa główne nurty japońskiej whisky. Jeśli chcesz przekonać się o niepowtarzalnym smaku tego trunku, na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska znajdziesz całą paletę jego rodzajów.
Inwestycja w japońską whisky
Słowo, które u koneserów japońskiej whisky wywołuje szybsze bicie serca to – Karuizawa. Jest to marka whisky, która zaprzestała swojej produkcji w wyniku czego, ich produkty urosły do rangi kolekcjonerskich. Charakterystyczna etykieta we wszystkim znane ryby koi, zwiększa wartość tego napoju nawet do kilkudziesięciu tysięcy. Nie wiadomo ile butelek pozostało, a większość z nich i tak znajduje się już w posiadaniu osób prywatnych. Jednak przy odrobinie szczęścia wciąż można znaleźć ostatnie butelki.