Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:29
Z OSTATNIEJ CHWILI:

Pojemniki z trzciny cukrowej – czyli wszystko o biodegradowalnych naczyniach

Ekologia jest w obecnym świecie jednym z ważniejszych tematów, który nie schodzi z naszych ust. Trudno się temu dziwić, gdyż istotny jest nawet najmniejszy gest, który da oddech planecie. Idealnie do tego nadają biodegradowalne naczynia, jak pojemnik z trzciny cukrowej, które mogą znaleźć się na wyposażeniu każdego z nas. Nie czekaj więc i już teraz dowiedz się o nich wszystkiego, co najważniejsze.
  • 20.04.2021 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Pojemniki z trzciny cukrowej – czyli wszystko o biodegradowalnych naczyniach
  1. Trzcina cukrowa jako materiał.

  2. Ekologiczne pojemniki "na wynos".

  3. Szeroko stosowane kubki jednorazowe.

  4. Słomki papierowe – estetyczny dodatek.

 

Co zapewne budzi optymizm, już nie tylko pojedyncze osoby prywatne, ale i duzi przedsiębiorcy skłaniają się w stronę ekologii. Dzięki temu otrzymujemy, między innymi, znaczną ilość produktów powszechnego użytku wyprodukowanych w ekologiczny sposób, będąc jednocześnie biodegradowalnymi. Jednymi z lepszych tego przykładów są słomki papierowe oraz pojemniki z trzciny cukrowej...

 

Trzcina cukrowa jako materiał

 

Zdecydowanie najchętniej wykorzystywanym materiałem do tworzenia biodegradowalnych naczyń jest trzcina cukrowa. Uprawiana jest ona w głównej mierze pod kątem produkcji cukru, podczas gdy reszta rośliny do niedawna stawała się odpadem. Jednak od jakiegoś czasu produkuje się z niej wysokiej jakości, wytrzymałe naczynia, jak np. pojemniki z trzciny cukrowej.

 

Ekologiczne pojemniki "na wynos"

 

Co istotne, pojemniki z trzciny cukrowej charakteryzują się wszystkim tym, czego oczekują profesjonalne restauracje i bary serwujące dania "na wynos". Są one sztywne i wytrzymałe, a także nieprzepuszczające tłuszczy czy innych płynnych substancji. Liczne badania naukowe wykazały również, że pojemniki te są w pełni bezpieczne w bezpośrednim kontakcie z żywnością.

 

Szeroko stosowane kubki jednorazowe

 

Kubki są kolejnym z jednorazowych naczyń, które znajdują się w powszechnym użytkowaniu. Wszelkiego rodzaju imprezy masowe, ale również domowe grille czy przyjęcia zawsze są ich pełne. Dlatego też warto zamienić je na kubki jednorazowe nadające się do recyklingu bądź biodegradowalne. Właśnie takie znajdziemy w sklepie: https://www.opakowanianawynos.pl/169-kubki-jednorazowe.

 

Słomki papierowe – estetyczny dodatek

 

Nie mniej warte uwagi są słomki papierowe, które umilą każdy koktajl bądź napój podczas letnich popołudni. Zastępując nimi plastikowe odpowiedniki, zagwarantujemy sobie nie tylko efektowny i urozmaicony wygląd napoju, ale kolejne ekologiczne rozwiązanie. Jak pokazuje praktyka, zaledwie w ciągu kilku tygodniu słomki papierowe ulegają biodegradacji w kompostowniku.

Materiał Partnera