Węglowodany są głównym źródłem energii
W przeciwieństwie do życia roślinnego, które z powodzeniem wykorzystuje fotosyntezę do przetwarzania energii światła słonecznego, człowiek jest pozbawiony tej możliwości. Dlatego musimy korzystać z żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Musimy pamiętać, że wszystkie pokarmy różnią się wartością energetyczną (nie wspominając o ich zdolności do pracy na dobre i złe).
Dyskusja na temat wartości kalorycznej niektórych pokarmów od dawna jest na ustach wszystkich. Ale co to przedstawia w zwykłym języku? Właściwie jest to dość proste. Kaloria to jednostka energii, której obliczenie ma prosty wzór: ilość ciepła, która zapewnia wzrost temperatury 1 grama wody o 1 stopień. Odpowiednio, kaloria (vel wartość energetyczna) to ilość energii, którą nasz organizm jest w stanie pozyskać, gdy w pełni strawimy spożyty pokarm.
Białko, tłuszcz i węglowodany
Białko, tłuszcz i węglowodany to kompleks podstawowych składników odżywczych. Węglowodany odgrywają kluczową rolę jako źródło energii, a ich poziom różni się w zależności od produktu. Ponadto są one podzielone na proste (szybkie) i złożone (powolne) - o osobliwościach każdego typu porozmawiamy później. Niskotłuszczowe mięso i ryby są pokarmami wysokobiałkowymi, a źródłem tłuszczów jest np. olej (zarówno roślinny, jak i zwierzęcy).
Niezbędnymi składnikami są również różne mikroelementy i witaminy, ale służą one przede wszystkim procesom przemian energetycznych. Sprawdź: Czy musisz brać suplementy?
Nie ma uniwersalnego wzoru na określenie dokładnej ilości (lub proporcji) IG dla każdego, ponieważ indywidualne cechy każdego z nas, a także czynniki takie jak wzrost, waga, tempo przemiany materii, codzienna aktywność, styl życia, obecność złych nawyków, regularne ćwiczenia - wszystko to bezpośrednio wpływa na to, jak powinna wyglądać dieta. Oczywiście istnieją pewne ogólne zależności - na przykład osoby aktywnie uprawiające treningi sportowe mogą mieć wysokie dzienne spożycie. A osoby dążące do utraty wagi często popełniają poważny błąd myśląc, że zmniejszenie ilości spożywanych kalorii wystarczy. Często nie daje to efektu, gdy aktywność fizyczna jest minimalna. Brak ruchu w połączeniu z siedzącym trybem życia, nawet przy minimalnym spożyciu kalorii, nie tylko nie ma pozytywnego wpływu na nadwagę, ale może przyczynić się do dalszego przyrostu masy ciała.
Przyjrzyjmy się bliżej mechanice przekształcania pożywienia w energię. Po znalezieniu się w żołądku rozpoczyna się proces trawienia pokarmu, który nie ustaje podczas jego dalszego przemieszczania się do jelit (dlatego cały układ nazywany jest pokarmowym). Jego zadaniem jest rozłożenie pokarmu na elementy, z których część dostaje się do krwi. Warto zauważyć, że nie cała uzyskana energia jest wykorzystywana od razu. Część z nich jest magazynowana i przekształcana m.in. w tłuszcz. Im mniej się ruszamy, tym mniej kalorii spalamy i tym więcej tłuszczu zyskujemy.
Węglowodany proste i złożone
Na początku tego artykułu wspomnieliśmy o węglowodanach prostych i złożonych. Teraz czas na ich przypomnienie i wyjaśnienie różnicy. Istotą tych pierwszych jest już samo ich oznaczenie - ich trawienie przebiega możliwie szybko, bez dodatkowego wysiłku, co więcej, to samo dotyczy ich przyswajania. Tu pojawia się ich główna negatywna cecha - zwiększają apetyt, prowokując do przejadania się i w konsekwencji przyspieszonego przybierania na wadze. Wszystkie rodzaje cukru należą do odmiany prostej, dlatego tak łatwo przytyć od słodyczy i produktów mącznych i dlaczego chce się zjeść "jeszcze jedno" ciastko.
Węglowodany złożone również są rozkładane do glukozy, ale proces ten trwa znacznie dłużej. Dzięki nim czujemy się syci, a jednocześnie niektóre z nich - skrobia i glikogen - dostarczają nam energii. Kiedy jemy, poziom glukozy we krwi wzrasta i to właśnie w postaci glikogenu nadmiar jest wchłaniany do mięśni i wątroby jako "rezerwy pokarmowe". Gdy tylko te poziomy zaczynają spadać, glikogen jest rozkładany w celu wytworzenia dodatkowej energii. Do węglowodanów złożonych należą również włókna pokarmowe (błonnik i pektyny). Nie są one trawione przez organizm, ale nie są bezużyteczne, gdyż pełnią ważną rolę w trawieniu, zapewniając stabilne i sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Poza całkowitym spożyciem kalorii należy zwrócić uwagę na zbilansowanie ilości FFA. Zdrowy człowiek będzie w porządku z tradycyjnymi proporcjami, ale jeśli masz choroby przewlekłe lub inne czynniki (wymienione powyżej), to ma sens, aby skonsultować się wcześniej z dietetykiem. Jeśli znasz już swoje zalecane dzienne spożycie, odpowiednią opcją jest zamówienie gotowych racji żywieniowych z regularną dostawą do domu lub biura - taka usługa jest już rozpowszechniona w Moskwie i okolicach obwodnicy moskiewskiej.